Kinderen

 

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je met de huwelijksplanning aan de slag gaat, maar als er (veel) kinderen op je bruiloft komen is het zeker de moeite om hier aandacht aan te besteden. Kinderen zorgen voor een ontspannen sfeer en vrolijke noot op jullie spannende dag, maar ze zijn ook snel verveeld en kunnen nogal eens onvoorspelbaar zijn. Met de juiste voorbereidingen en aandacht op de dag zelf, hoef je hier echter helemaal niet bang voor te zijn.

De 10 geboden voor een bruiloft met kinderen.

Decoratie bij Catering Al Manar zorgt voor sfeer, is modieus en volledig op maat naar uw wens.

1. Gij zult kindervermaak regelen Ga er niet van uit dat kinderen zichzelf wel zullen vermaken. Een poosje zullen ze dit best kunnen, maar een hele dag is te lang. En om er voor te zorgen dat de kinderen zich niet gaan vergrijpen aan de 5-laags bruidstaart, of verwikkeld raken in een wedstrijdje buikschuiven op de geboende dansvloer, is het aan te raden om enige vorm van kindervermaak te regelen. Denk aan een springkasteel of een ballenbak, deze kun je heel gemakkelijk huren bij verhuurbedrijven en ze komen de spullen ook nog brengen, opzetten en weer halen. Als daar de ruimte niet voor is, kun je als vermaak ook denken aan acts als een steltloper, goochelaar, ballonnenclown, een reguliere clown of iemand die de kinderen schminkt. Wedden dat de kinderen een dag hebben waar ze het nog lang over hebben?

2. Gij zult een oppas een oogje in het zeil laten houden
Een absolute aanrader wanneer er veel kinderen op je bruiloft komen: een oppas huren. Dit hoeft helemaal niet zo duur te zijn en jullie hebben zelf de hele dag geen omkijken naar de kids. Je kunt zelfs een oppas inschakelen tijdens de ceremonie, zodat je zeker weet dat er geen kraaiende kinderen tussen de toespraak van de trouwambtenaar kunnen komen. De oppas gaat dan tijdens de ceremonie apart zitten met de kinderen en houdt ze lekker bezig.

Tijdens het diner en feest zorgt de oppas voor vermaak van de kinderen in de vorm van knutselen, spelletjes of bijvoorbeeld schminken. Ideaal! Vraag eens rond in je omgeving of iemand een geschikte persoon hiervoor weet. Je kunt ook op zoek gaan op internet, er bestaan namelijk gespecialiseerde bureaus voor dit soort constructies. Maar misschien heb je wel een of meerdere tienernichtjes die het leuk zouden vinden om een oogje in het zeil te houden. Zij voelen zich vaak zeer vereerd, zeker als er nog iets moois tegenover staat.

3. Gij zult zorgen  voor genoeg kindertraktaties
Kinderen zijn gek op snoep en andere zoetigheden. Je kunt ze hier letterlijk vaak lange tijd zoet mee houden. Traktaties als ijsjes, poffertjes of suikerspinnen zijn daarom gegarandeerd een succes op je bruilof. Je zou bijvoorbeeld een ijscokar, poffertjeskraam of een suikerspinmachine kunnen laten komen. Dat is dan meteen een leuke vorm van entertainment. Minder spectaculair kan natuurlijk ook, denk bijvoorbeeld aan kleine snoepzakjes of snoepkettingen.

4. Gij zult de kinderen een taak meegeven
Kinderen worden graag belangrijk gevonden. En hoe kan je dit nu beter laten zien door de kinderen een taak op de bruiloft te geven? Voor bruidkindjes is dit meestal niet zo moeilijk, zij dragen de sleep, dragen de ringen en strooien bloemen. Maar andere kindjes zou je ook een taak kunnen geven. Laat ze bijvoorbeeld mensen welkom heten, jassen ophangen, snoepjes uitdelen en ga zo maar door. Zijn de kinderen wat ouder? Dan zouden ze bijvoorbeeld het gastenboek kunnen beheren, de huwelijkscadeaus in ontvangst kunnen nemen of op de allerkleinsten passen.

Je kunt alle kinderen ook de opdracht geven iets gezamenlijks te knutselen, iets wat ze later aan mogen bieden aan het bruidspaar. Of ze kunnen een toneelstukje of playbackliedje instuderen wat ze later op de dag ten uitvoer mogen brengen.

5. Gij zult speciale kindermenu’s samenstellen
Kinderen zitten meestal niet te wachten op culinaire hoogstandjes en al helemaal niet op 5 gangen. Stel daarom aparte kindermenu’s samen wanneer er veel kinderen aanwezig zijn op het huwelijksdiner. Kies voor gerechten die alle kinderen lusten, zoals kipfilet of frikandellen met frietjes. Let wel op bij wat oudere kinderen: wanneer je twijfelt of een kind liever een kindermenu heeft of toch al een volwassen menu, vraag het dan voor de zekerheid van tevoren even na. Wanneer jullie een meerdere gangendiner hebben, is het een hele opgave voor kinderen om deze uit te zitten.

Misschien is het daarom een idee om een aparte kindertafel te regelen of een ruimte voor de kinderen waar ze kunnen spelen, zodat ze niet alle aandacht opeisen tijdens het diner.

6. Gij zult voor een knutsel- en speelruimte zorgen
Zorg ervoor dat de kinderen wat te doen hebben. Het beste kun je een aparte hoek of ruimte inrichten, waar kinderen naar hartelust kunnen knutselen en spelen. Zorg voor voldoende materiaal en spelletjes en eventueel kun je ook de ouders vragen favoriete spulletjes van de kinderen mee te nemen. Een ander leuk idee is om ouders te vragen verkleedspullen mee te nemen, doosje kindermake-up erbij en de kinderen kunnen zichzelf omtoveren tot prinsessen en ridders!

Wat we ook steeds vaker zien op bruiloften, zijn themaboxen die je kunt kopen of huren bij gespecialiseerde bedrijven. In deze boxen vind je knutselspullen, spelletjes, verkleedspullen en vaak ook snoepjes of andere versnaperingen. Kinderen kunnen zich er uren mee vermaken! Kijk eens op internet naar de mogelijkheden. Wanneer de bruiloft in de zomer plaatsvindt, is het natuurlijk ideaal als de kinderen buiten kunnen spelen. Je kunt hier rekening mee houden bij het kiezen van de feestlocatie. Een speeltuin is ideaal voor kinderen.

Zorg wel dat iemand altijd een beetje toezicht houdt op de kinderen, zie hiervoor ook gebod 2.

7. Gij zult een aparte slaapruimte voor de allerkleinsten inrichten
Een bruiloft maakt veel indruk op kleine kindjes, ze zullen dan ook gegarandeerd snel vermoeid raken. Het is fijn om dan een aparte (geluidsdichte) ruimte te hebben waar je een paar campingbedjes kunt neerzetten, zodat de allerkleinsten tussendoor lekker kunnen slapen. Babyfoon erbij die ook lichtsignalen geeft en papa en mama kunnen onbezorgd verder feesten!

8. Gij zult uw (bruids)kinderen betrekken in de voorbereidingen
We hebben het al eerder aangegeven: kinderen merken graag dat hun mening telt. Zeker als kind van het bruidspaar of als bruidskind is het leuk om betrokken te worden bij de voorbereidingen van het huwelijk. Laat de kinderen daarom meedenken over de invulling van de dag en het bedenken van speciale activiteiten voor de kinderen. Of bijvoorbeeld over de versieringen en de uitnodiging. Laat ze ook inspraak hebben over hun kleding. Misschien dat ze zelfs een leuke accessoire zelf uit mogen kiezen? Je zult zien dat als je kinderen betrekt in de voorbereidingen, ze veel meer naar de bruiloft toeleven, waardoor ook jullie, het bruidspaar, er meer plezier aan zullen beleven.

9. Gij zult de DJ enkele kinderplaten laten draaien
Vraag de band of DJ rekening te houden met de aanwezige kinderen door ook af en toe een populair kindernummer te draaien. Denk aan nummers van K3, Djumbo, Kabouter Plop, Mega Mindy of Piet Piraat. Een beetje goede DJ zal juist díe kindernummers draaien, waarbij ook de volwassenen los kunnen op de dansvloer.

10. Gij zult er voor zorgen dat de ouders in de buurt zijn
Hoe veel entertainment, vermaak en activiteiten je ook regelt voor de kinderen, ze vinden het altijd fijn als hun eigen ouders in de buurt zijn. Ouders willen er nog wel eens een handje van hebben om zich als het gezellig is, en de biertjes en wijntjes goed smaken, niet meer echt te bekommeren om hun kroost. Zeker als ze onder de hoede van een professionele oppas zijn. Vooral voor wat meer verlegen kinderen is het belangrijk om te weten dat de ouders in de buurt zijn en dat ze daar makkelijk naar toe kunnen mochten ze dit willen.

Anders zullen ze zich niet veilig voelen op de bruiloft, met tranen tot gevolg. Laat kinderen daarom niet de hele dag in de handen van de oppas, maar zorg er ook voor dat ze zich lekker tussen de volwassenen kunnen begeven als ze dit willen.

Met dank aan Trouwen in de Regio.

Social Media

Handig